Onze tuin is gelegen rondom een arbeidershuisje uit 1900. We zijn hier in 1970 komen wonen en de tuin is door de jaren heen geworden tot wat hij nu is; een oase van schoonheid en rust.

Het eerst wat opvalt als je de tuin binnenloopt is de vormsnoei.

Een boog van haagbeuk, een gesnoeide Taxus met een vogel er op, buxushaagjes, -bollen en kegels ...

 

De voortuin is geheel in de kleuren wit-geel-blauw en abrikoos gehouden. Vanuit de kamer kijken we op deze border. Als 's avonds laat de schemer valt, kunnen we nog steeds van de border genieten, omdat de witte en gele bloemen heel lang zichtbaar blijven.

 

Aan de zijkant ligt een schaduwhoekje met uiteraard schaduwminnende planten en als verrassing een bankje van Lonicera nitida, waarop het in een hete zomer goed toeven is. Ook op dit hoekje hebben we het hele jaar zicht en het ziet er dan ook het hele jaar leuk uit met zijn randbeplanting van bonte klimop en de vroegbloeiende Helleborus.

 

Aan de andere zijde van het huis een formeel deel met buxushagen en een witte border, dwz. met witbonte of witbloeiende planten. Ook hier staan witte Helleborus, die al in februari bloeien. Hoogtepunt in juni is de roos Lykkefund, die zich door bomen en over heggen drapeert. Later volgen de witte Clematis.

 

Een tweede haagbeukpoort geeft toegang tot een romantische achtertuin met een heel andere sfeer. De borders, een in de zon, een in halfschaduw, zijn beplant met  roze, purper en blauwbloeiende planten

Achterin de tuin staat een pergola van betonijzer, met voornamelijk zr donker gekleurde soorten Clematissen en rozen. Deze winter is daar nog een tweede pergola aan toegevoegd, die inmiddels al weer geheel begroeid is.

Hier stonden enkele bomen waarin de rozen en Clematissen welig groeiden. Helaas hebben ze de zware novemberstorm niet overleefd.

 

De leuke doorkijkjes en verrassende zitjes, de grote  verscheidenheid aan planten, dit alles maakt deze tuin tot een inspiratie voor elke tuinliefhebber.

 

Atie en Cees Jonker

Westerstraat 74

1655 LD Sijbekarspel

 

HOME - TUINPAGINA